کتاب الگوی کودک سالم
براساس دیدگاههای آلپورت، فرانکل، فروم، راجرز و مازلو
تهیه شده در مؤسسهی پژوهشی کودکان دنیا
(خلاصه کتابهای ارائهشده در دوران، صرفاً در جهت معرفی کتاب عرضه میشوند و جنبهی تأیید و تصدیق از طرف گروه آموزشی-پژوهشی دوران را ندارند. از اینکه ویژگیهای منحصربهفرد کودکان را مورد توجه قرار داده و مطالب نوشتهشده را به همهی کودکان تعمیم نمیدهید و با توجه به مطالب کتاب، انتظارات خاص برای کودکان ایجاد نمیکنید، سپاسگزاریم.)
کودک سالم از دیدگاه آلپورت:
آلپورت روانشناس نظریهی انسانگراست. او معتقد است که یک فرد سالم بیشتر از آنکه درگیر گذشتهی خود باشد ، به زندگی امروز و آیندهی خود توجه میکند.
از دیدگاه آلپورت، خویشتن، شناخت و احساسی است که هر فرد نسبت به خود دارد که این احساس، اختصاصی و منحصربهفرداست. او معتقد است که خویشتن هر فرد از لحظهی تولد تا دوران بلوغ 7 مرحله دارد.
۱. خود جسمانی
۲. تشخیص هویت خود
۳. احترام به خود
۴. گسترش خود
۵. تصور ازخود
۶. خود معقول
۷. تلاش اختصاصی
کودک سالم از دیدگاه فرانکل:
فرانکل از مطرحترین نظریهپردازان امید است. او معتقد است انسان در زندگی چیزهای خیلی زیادی را ازدست میدهد مگر بنیادیترین اصل زندگی خود را که عبارت است از” آزادی انتخاب.” از نظر او هیچ قدرتی این توان را ندارد که آزادی انتخاب را از انسان بگیرد. وی معتقد است انسان در هر موقعیتی چه خوب و چه بد آزاد است واکنش خود را انتخاب کند و هیچکس نمیتواند این آزادی را از او بگیرد. در دیدگاه فرانکل سه جریان میتواند به معنایابی زندگی انسان کمک کند:
۱. تجربههایی که انسان از زندگی میگیرد.
۲. آنچه انسان به جهان عرضه میکند.
۳. برخوردی که نسبت به رنج داریم.
کودک سالم از دیدگاه اریک فروم:
فروم، انسانگراترین روانشناس انسانگرا است. او معتقد است شخصیت انسان محصول فرهنگی است که آن فرد در آن رشد میکند. فرهنگ هم عنصر مجزا نیست بلکه مجموعهای از عوامل مختلف فردی، محیطی و اجتماعی است که حتی پیشینهی تاریخی فرد نیز در این مجموعه قرار میگیرد. انسان فطرتاً نیاز به داشتن زندگی و شخصیت سالم دارد. او معتقد است برای دستیابی به شخصیت سالم لازم است به چند نیاز در فرد توجه شود.
۱. نیاز به وابستگی
۲. نیاز به رشد و تعالی
۳. نیاز به هویت
کودک سالم از دیدگاه راجرز:
نگاه راجرز به انسان، نگاه بسیار خوشبینانهای است. او معتقد است که از همان دوران نوزادی باید به انسان فرصت داد تا طبیعی زندگی کند و در مسیر رشد قرار گیرد. از نظر او فرصتدادن به انسان و متجلیشدن همهی نیروها و استعدادهای درونی راحت و ساده نیست، بلکه درد، سختی، غم و تنش هم دارد که وقتی در مسیر رشد قرار بگیرد لذتبخش است. باید به بچهها اجازه داد تا دنیا را تجربه کنند.
از دیدگاه راجرز وقتی به کودکان فرصت تجربه داده شود و به آنها کمک شود تا با احساس خود همراه شوند و حتی به آنها آزادانه حق انتخاب داده شود، نتیجهای که حاصل میشود یک زندگی خلاقانه است.
کودک سالم از دیدگاه آبراهام مازلو:
از دیدگاه مازلو هر انسان یک ماهیت درونی دارد. این ماهیت؛ مجموعهای از خصوصیات بالقوه است که میتواند بالفعل شود. این خصوصیات همگانی است و هر کودک از بدو تولد این تواناییها را به شکل طبیعی با خود دارد. فرهنگ خانواده ،محیط زندگی، فرصتهای یادگیری و … کمک می کند تا آنها بارز شوند.
نسخهی کامل این خلاصه کتاب را میتوانید از اینجا دریافت کنید.
*** تهیه و تنظیم: گروه فرهنگی-هنری دوران، بخش پژوهش
دیدگاهها