کتاب آموزش علیه آموزش
نویسنده: عبدالعظیم کریمی
نشر قدیانی
خلاصهنویسی: لیلا سادات سید روحانی
ویرایش: سمیه صادقی
(خلاصه کتابهای ارائهشده در دوران، صرفاً در جهت معرفی کتاب عرضه میشوند و جنبهی تأیید و تصدیق از طرف گروه آموزشی-پژوهشی دوران را ندارند. از اینکه ویژگیهای منحصربهفرد کودکان را مورد توجه قرار داده و مطالب نوشتهشده را به همهی کودکان تعمیم نمیدهید و با توجه به مطالب کتاب، انتظارات خاص برای کودکان ایجاد نمیکنید، سپاسگزاریم.)
آنچه از نام کتاب آموزش علیه آموزش برمیآید، میتوان اندکی متوجه شد که نویسنده در صدد آگاهیدادن به خواننده مبنی بر اصول تربیتی آموزشی است که گویا به درستی در سیستم آموزشی ما پیاده نمیشود. مؤلف بیان می دارد که گاهی آنچنان در فاجعه غرق میشویم که از خود فاجعه بی خبریم. مؤثرترین گام در تعلیم و تربیت اقدامنکردن است و نافذترین دخالت در تربیت افراد، خودداری از هر گونه دخالت است.
آیا تا بهحال اندیشیدهایم که چرا کودکانی که با اینهمه ذوق و شوق یادگیری وارد مدارس میشود؛ پس از چندی اگر نگوییم از درس و مدرسه متنفر شدهاند، حداقل میتوانیم بگوییم که ذوق و شوق اولیهی خود را از دست دادهاند؟ در سیستم آموزشی ما چقدر به منحصربهفردی دانشآموزان و کودکان توجه میشود؟ آیا مربیان و معلمان ما بر این امر واقفند که تربیتشدن فرآیندی خودانگیخته، درونی، فاعلی، شخصی ، زنده و سیال در بستر زندگی از زندگی و برای زندگی است؟ چقدر در تربیت خود کوشیدهاند تا بتوانند در کنار کودکان قرار بگیرند؟ در تربیت فطری آنچه اصل است، از قبل در نهاد کودک به ودیعه نهاده شده و وظیفهی اصلی اولیاء و مربیان؛ حفظ و مراقبت از همان چیزی است که کودک دارد و باید در تعامل با محیط محقق شود.
آنچه نویسنده در این کتاب بدان میپردازد بررسی چندین عنوان فاجعه و چگونگی برونرفت از این فجایع است: فاجعهی فقدان حس فاجعه در آموزش و پرورش، فاجعهی تربیت علیه تربیت، فاجعهی تحول علیه تحول، فاجعهی پژوهش علیه پژوهش، فاجعهی حمایت علیه حمایت و فاجعهی برنامهریزی علیه برنامهریزی.
«مخاطبان راستین این کتاب غلط، کسانی هستند که نه برای آگاهی، که از روی ترسآگاهی و نه برای خودآگاهی که از طریق جانآگاهی دست به کار کاویدن این نوشتار بیساختار میشوند تا با حیرتی پنهان، نظارهگر فاجعهای آشکار در تعلیم و تربیت این دوران باشد.»
نسخهی کامل این خلاصه کتاب را میتوانید از اینجا دریافت کنید.
*** تهیه و تنظیم: گروه فرهنگی-هنری دوران، بخش پژوهش
دیدگاهها